Maar geluk is toch niet maakbaar? Deze vraag krijgen we vaker. Onze titel wekt soms verwarring op. Nee, inderdaad, geluk is niet maakbaar. En dat is nou juist de essentie van Project GELUKt. Dat geluk níet te vangen is…
Minder je best doen

Ik vermoed dat dit ook meteen de grootste ontdekking is die ik zelf deed in mijn leven: dat hoe minder ik ergens mijn best voor deed, hoe makkelijker het ging. Terwijl ik, toen ik net begon met werken dacht dat ‘het’ precies andersom werkte. Hoe harder ik werk, hoe meer ik krijg…toch?
Niks blijkt minder waar. Sterker nog, in mijn geval was het zo dat hoe harder ik werkte, hoe hoger mijn lat kwam te liggen, en hoe groter de druk werd om te presteren. Van geluk geen sprake. Alleen maar van leegte. Toch duurde het een flink aantal jaren voordat ik het roer kon omgooien. Mijn geschiedenis als oudste dochter van een ambitieuze ondernemer en politicus en mijn ervaringen als topsporter kon ik niet zomaar loslaten. Het patroon om alles uit het leven te willen halen en dan nog wat, was zo sterk, dat ik jaren nodig had om het los te weken en te kiezen voor waar ik echt gelukkig van werd.

Vorige week was de finale van een Project GELUKt groep. Een van de deelnemers rondde af met de uitspraak: “ik had nooit verwacht dat ik mijn droombaan zou vinden als ik zou ontspannen, in plaats van keihard werken aan een sollicitatieplan waarbij ik elke week van mezelf een gesprek moest hebben”. De verbazing stond op haar gezicht getekend. En: er was ook een flinke vleug geluk te zien…

Je bent er al

Nee, geluk is niet maakbaar. En ook niet vindbaar. Daarom doen wij bij Project GELUKt ook absoluut niet aan geluk zoeken. Maar wel aan ontspannen en leren vertrouwen op wie je bent. Dat te blijven doen waar je echt goed in bent, en je niet laten afleiden door extreme verwachtingen van jezelf, of van de buitenwereld. ‘Gewoon’, te zijn wie je bent. Dat vinden wij al avontuurlijk genoeg.

Ook behoefte aan persoonlijke groei?

Op 27 september is Project Gelukt in 1 dag. 

Geluk is niet maakbaar

Deel dit bericht:

Ook lunchen met GELUKt? Ontvang iedere twee weken een podcast voor tijdens de lunch!