Angst is een slechte raadgever, leren we in het leven. Luisteren we naar angst, dan komen we op verkeerde beslissingen. Onze angst remt ons, en wij mensen willen niet geremd worden, want wij zijn wezens van de vooruitgang, de ontplooiing. Willen we verder komen, zullen we onze angsten moeten overwinnen en er meester van worden.
Averechts effect

Maar is angst over-winbaar? Meestal niet. Ooit geprobeerd de rode vlekken in je nek te laten verdwijnen tijdens een belangrijke presentatie? Of de razende gedachten over wat iemand van je vindt tijdens een sollicitatie stop te zetten? Je hart minder snel te laten kloppen? Nee, inderdaad, dat lukt niet. De strijd die je uit probeert te voeren met je eigen angst heeft averechts effect. Angst is stapelbaar, net zoals alle andere emoties die we kunnen ervaren. Negeren we de signalen die we van ons lichaam krijgen, dan wordt de stapel alleen maar groter.

Angst weg te drukken, leren we in het leven. Toch is het een zinnige emotie. Het geeft richting aan onze ontwikkeling, geeft aan waar de uitdagingen zitten en waar onze grenzen zich aftekenen. Die zijn voor iedereen persoonlijk. Daar waar de één een stap naar een andere baan spannend vindt, vindt de ander het lastig om zich in een huwelijk te verbinden. Het verkennen van onze grenzen is zinnig. Zo kom je erachter waar je potentie zit en hoe kun je deze te volle kunt benutten, met oog voor je persoonlijke limieten. Hoe?

Ijskoude Oceaan

Het gekke aan angst is dat deze pas weg ebt, als je er aandacht aan geeft. Angst lijkt in zekere zin op kou, zoals je die tegemoet gaat bij het betreden van een grote oceaan. Blijf je aan de kust alleen al bij het idee, dan kom je inderdaad niet verder. Ren je er in en er weer uit, dan voel je er weinig van en ben je ook in de zee geweest. Maar of je erin wilt blijven? Mwaah, liever niet! Steek je eerst je tenen, dan je enkels, dan je knieën erin? Laat je je lichaam langzaam zakken, van top tot teen, dan wen je , met iedere stap die je zet. Als vanzelf verdwijnt de kou, zodra je lichaam eraan went. Soms blijkt het zelfs bijna plezierig na een tijdje, daar in die ijskoude oceaan. Daar was je nooit achtergekomen, als je je angst had weggedrukt, of wel?!

Bijzonder, of niet? Toch overwinbaar, die angst…

Ben je ook (Even) Vastgelopen?

Check hier onze podcasts of meld je aan voor 27 september.

Hoe kom ik uit mijn comfort zone?

Deel dit bericht:

Getagd op:         

Ook lunchen met GELUKt? Ontvang iedere twee weken een podcast voor tijdens de lunch!