Keuzestress

Een maakbare wereld, die erop doet lijken dat je alles kunt worden wat je maar wilt. “Als je maar gelukkig wordt kind”, zei onze generatie ouders tegen ons dertigers toen we opgroeiden. Een fijne boodschap, met veel vrijheid en individualiteit. Iets waar zijn voor moesten vechten en ons daarom zo gunden.
Wanneer we ons niet zo gelukkig voelen in onze baan, woonplaats of bijvoorbeeld relatie lijkt de stap naar wat anders makkelijk gemaakt. Onbeperkte mogelijkheden openen zich op het kleine scherm van onze telefoon. Binnen een paar klikken heb je een passende vacature in Rio de Janeiro, met een paar swipes krijg je al zicht op een andere partner. De wereld opent zich voor je en is zo veel anders waar je naar toe kunt bewegen. Maar waar wordt je dan wel gelukkig van?

(Goede vraag! Het antwoord?!)

Geluk zit in jezelf, niet in de maakbaarheid wereld om je heen. Wanneer je ontevreden bent met de keuzes die je hebt gemaakt, zegt dat veel over jouw innerlijke beleving ervan, en weinig over die keuzes. Wanneer je stress krijgt van alles waar uit te kiezen valt, zegt dat iets over de onrust die jij van binnen voelt en waar je nog geen weg voor hebt gevonden. Om goede keuzes te maken, heb je dus vooral geen lijstjes met voors- en tegens- nodig. Wat je wel nodig hebt, is goede zelfkennis en acceptatie van wie je bent en wat echt bij jou past, zonder je al te veel aan te trekken van wat de wereld om jou heen allemaal te bieden heeft, of wat mensen om jou heen vinden van de keuzes die je maakt. Vertrouwen op je intuïtie om snel de beste keus te maken, is namelijk iets wat je kunt leren. ..

Meld je aan voor Project GELUKt

Ook lunchen met GELUKt? Ontvang iedere twee weken een podcast voor tijdens de lunch!